Συνδιοργάνωση εκδήλωσης ΚΕΕΕ – ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΑΜΟΥ για την πάταξη του παραεμπορίου και της παραοικονομίας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση στο Επιμελητήριο Σάμου με θέμα την ανάδειξη της μάστιγας του παραεμπορίου και της παραοικονομίας, η οποία πλήττει την ελληνική οικονομία και το νόμιμο εμπόριο. Ο διάλογος στη Σάμο ανέδειξε την ανάγκη συνεργασίας για την πάταξη του παραεμπορίου και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δεσμεύτηκαν ότι -από κοινού με το Επιμελητήριο Σάμου- θα συντονίσουν τη δράση τους, με στόχο την προστασία της τοπικής αγοράς και την προάσπιση του υγιούς ανταγωνισμού.

Στην εκδήλωση εκπροσωπήθηκε το Τελωνείο, η Εφορία, το Τμήμα Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, το Λιμεναρχείο, η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και άλλοι φορείς, ενώ το παρόν έδωσε και η τοπική επιμελητηριακή κοινότητα. Στόχο της εκδήλωσης αποτέλεσε η σύμπραξη των εμπλεκομένων φορέων ώστε να περιοριστεί η διακίνηση λαθραίων προϊόντων.

Η πρόσκληση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Ιωάννη Μασούτη, του προέδρου του Επιμελητηρίου Πιερίας και της θεματικής επιτροπής παραοικονομίας και παρεμπορίου της ΚΕΕΕ, κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου, και του προέδρου του Επιμελητηρίου Σάμου, κ. Γεωργίου Κυριαζή, αποτέλεσε βάση ανταλλαγής απόψεων προς την κατεύθυνση της λήψης των κατάλληλων εκείνων μέτρων που θα συμβάλλουν στον έλεγχο του παραεμπορίου και της παραοικονομίας. Όλοι συμφωνούν ότι το έργο των αρχών που έχουν επιφορτιστεί με το σχετικό έλεγχο, στη Σάμο αλλά και σε άλλα νησιά, καθίσταται ευκολότερο καθώς η μεταφορά των εμπορευμάτων γίνεται κυρίως μέσω θαλάσσης.

Παρατίθεται η εισήγηση του πρόεδρου του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλία Χατζηχριστοδούλου:

«Κατά κοινή ομολογία, το φαινόμενο του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου έχει εξελιχθεί τόσο στην υπόλοιπη Ευρώπη, όσο και στη χώρα μας σε μια χρόνια μάστιγα.
Το μέγεθος αυτής της συνεχιζόμενης οικονομικής αιμορραγίας αποδεικνύεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο από τα ακόλουθα στοιχεία:
Ιδιαίτερα σήμερα, που ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων καλπάζουν με ρυθμούς που η Ελληνική Οικονομία είχε να αντιμετωπίσει από τη δεκαετία του 1980, το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σοβαρότητα και εγκυμονεί πολύ περισσότερους κινδύνους σε βάρος του υγιούς ανταγωνισμού της αγοράς και του νομίμου επιχειρείν.
Όσο η ακρίβεια πλήττει τα μικρομεσαία, κυρίως, εισοδήματα, τόσο περισσότερο μειώνεται η αγοραστική δύναμη της πλειοψηφίας των καταναλωτών.
Αυτό έχει ως συνέπεια, τα παραποιημένα και τα λαθραίως διακινούμενα προϊόντα να γίνονται ακόμη πιο ελκυστικά για τον απληροφόρητο καταναλωτή.
Με δόλωμα τη χαμηλή τους τιμή και την πλαστή τους ετικέτα, η εξαπάτηση του ανυποψίαστου καταναλωτή, η καταστρατήγηση του υγιούς ανταγωνισμού και η απώλεια κρατικών εσόδων, εξελίσσεται σε ένα πάρα πολύ πιθανό ενδεχόμενο, που εάν δεν ελεγχθεί εγκαίρως και αποτελεσματικά, η ζημία για το σύνολό της Οικονομίας μας, όπως θα δούμε στη συνέχεια, θα είναι τεράστια.
1)Κατόπιν κοινής μελέτης του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΑΛΙΚΑΝΤΕ) και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, προκύπτει ότι, για το 2020, τα προϊόντα παραποίησης και απομίμησης αποτελούν το 7% του συνόλου των εισαγωγών Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αξία τους ανέρχεται στο ποσό των 121 δισεκατομμυρίων ευρώ.
2)Εντός Ελλάδος, ο τζίρος του παρεμπορίου στη Ελλάδα υπολογίζεται στο ύψος των 20 έως 22 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως και η απώλεια φορολογικών εσόδων για το Δημόσιο φθάνει το ποσό των 6 δισεκατομμυρίων, περίπου ευρώ, ετησίως.
Από έγκυρες πηγές πληροφορούμαστε ότι, παρά την πολύ μεγάλη πρόοδο, που σημειώθηκε για την πάταξη της παραοικονομίας στη χώρα μας, το φαινόμενο του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου συνεχίζει να αποτελεί ανοιχτή πληγή για την Ελληνική Οικονομία.
Τα προϊόντα απομίμησης και τα λαθραίως διακινούμενα εμπορεύματα ισοδυναμούν με απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ εσόδων τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για το Δημόσιο, ενώ το Παρεμπόριο προκάλεσε την απώλεια άνω των 670.000 θέσεων εργασίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η διακίνηση παραποιημένων και λαθραίων προϊόντων θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία, την ασφάλεια των καταναλωτών και το ίδιο το περιβάλλον.
Επιπλέον η διακίνηση αυτών των προϊόντων προκαλεί θύματα ανάμεσα στους πολίτες, καθώς τα παράνομα έσοδα που προκύπτουν, χρηματοδοτούν πολλές άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως είναι το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, οι διάφορες απάτες, το ηλεκτρονικό έγκλημα.
Για να κατανοήσουμε όλοι μας με τον πιο σαφή τρόπο το μέγεθος της επαναλαμβανόμενης και σωρευτικής ζημίας που υφίσταται τόσο το Δημόσιο, όσο και οι νόμιμοι επιχειρηματίες, θα αναφέρουμε μόνο το εξής:
Το Δανειακό Πρόγραμμα του Δημοσίου για το 2023 προβλέπει, βάσει του πρόσφατου Προϋπολογισμού, δανεισμό από τις διεθνείς αγορές, ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την έκδοση ομολόγων, για την κάλυψη ανελαστικών υποχρεώσεων του.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω στοιχεία, βλέπουμε όλοι μας ξεκάθαρα, ότι ο απαιτούμενος δανεισμός για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του Δημοσίου θα ήταν ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ κατά 6 δισεκατομμύρια ευρώ (86%), εάν προηγουμένως είχε ελεγχθεί αποτελεσματικά το Παρεμπόριο.
Φαντασθείτε, λοιπόν τα περιθώρια και το δημοσιονομικό χώρο που θα διέθετε η Κυβέρνηση για την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Κοινωνική της πολιτική!
Ξεκίνησα την εισήγησή μου χρησιμοποιώντας αμέσως τη σκληρή αλλά ειλικρινή γλώσσα των αριθμών για ένα και μοναδικό λόγο.

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΟΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΓΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ.

Είναι βεβαίως, πολύ ευχάριστο και ελπιδοφόρο το γεγονός, ότι η διαχρονική συνεργασία της ΚΕΕΕ με τις κρατικές αρχές για την πάταξη της παραοικονομίας αποδεικνύεται, και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, καρποφόρα.
Τον Ιούλιο του 2019 σε επιστολή της ΚΕΕΕ προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη, εκτός από τη διατύπωση των πάγιων απόψεων των Επιμελητηρίων για την καταπολέμηση της «μαύρης οικονομίας», για την αυστηροποίηση της σχετικής νομοθεσίας, τη διενέργεια συχνών και αποτελεσματικών ελέγχων, την εξουδετέρωση του δικτύου διακίνησης παράνομων εμπορευμάτων και τον εντοπισμό των αποθηκών που αποτελούν τους κόμβους συγκέντρωσης και διανομής τους σε κάθε γωνιά της χώρας, προτάθηκε ο εκσυγχρονισμός της φιλοσοφίας και της αρχιτεκτονικής του μηχανισμού καταστολής του Παρεμπορίου και του Λαθρεμπορίου και η σύσταση ειδικού σώματος ΔΙΩΞΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ.
Η δημιουργική αυτή συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων έφερε αποτέλεσμα.
Επιτέλους το 2020 δικαιώνονται οι προσπάθειες της ΚΕΕΕ και των Επιμελητηρίων όλης της χώρας με τη δημιουργία της ΔΙΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΓΟΡΑΣ, ( ΔΙ.ΜΕ.Α.).
Σύμφωνα με την επίσημη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΑΛΙΚΑΝΤΕ) τα πρώτα αποτελέσματα της ΔΙΜΕΑ για το 2020 υπήρξαν εντυπωσιακά.
Η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στην πάταξη του παράνομου εμπορίου, ανάμεσα στα Ευρωπαϊκά κράτη, μαζί με την Ιταλία.
Συγκεκριμένα, εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Ελληνικές Αρχές με πρωταγωνιστή τη ΔΙΜΕΑ, αποκάλυψαν το 48%, του συνόλου των παράνομων εμπορευμάτων, από απόψεως χρηματικής αξίας.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η ενδυνάμωσή της συνεχίζεται, αφού έχει ήδη δρομολογηθεί, από το Ταμείο Ανάκαμψης, ποσό ύψους 10.000.000 ευρώ, για την αγορά σκάνερ και άλλου σύγχρονου εξοπλισμού που θα πολλαπλασιάσουν τις κατασταλτικές της δυνατότητες.
Παρόλα αυτά όμως το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει και η λύση του απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση και συντονισμένη δράση όλων των εμπλεκομένων φορέων για την επίτευξη του κοινού στόχου μας.
Δεν θα επαναλάβω τις πάγιες θέσεις των Επιμελητηρίων, οι οποίες έχουν διατυπωθεί πριν πολλά χρόνια και είναι ακόμη επίκαιρες.
Θα πω μόνο το εξής: Oι κύριες πύλες εισόδου, στη χώρα μας, παράνομων προϊόντων είναι τα ΛΙΜΑΝΙΑ μας, από τον Πειραιά μέχρι την Αλεξανδρούπολη.
Εν κατακλείδι η άποψή μας είναι, ότι όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες εμπλέκονται στο τιτάνιο έργο του αποτελεσματικού ελέγχου παράνομης διακίνησης παραποιημένων και λαθραίων προϊόντων θα πρέπει να συνεργάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να επιτυγχάνεται ο άριστος συντονισμός του για την επιτυχία του ΚΟΙΝΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟΧΟΥ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΆΛΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ, ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΟΤΑΓΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

Με αυτόν τον τρόπο οι απαιτούμενοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα είναι συχνότεροι και αποτελεσματικότεροι, όπως και οι αντιπαραβολές και οι αντιστοιχίσεις των στοιχείων των αξιογράφων των θαλασσίων φορτωτικών με το πραγματικό εμπόρευμα που αυτές φαίνεται ότι συνοδεύουν.
Επίσης η ιχνηλασιμότητα των εισερχομένων προϊόντων, από το χώρο των εμπορευματοκιβωτίων μέχρι τον τελικό τους προορισμό, θα πρέπει να είναι συνεχής και ακριβής, προκειμένου να αποτελέσει ουσιαστικό αποτρεπτικό παράγοντα για την παράνομη αποθήκευση και διακίνηση των λαθραίων και παραποιημένων εισαγόμενων προϊόντων.
Κλείνοντας θα ήθελα να παρακαλέσω τους συναδέλφους Προέδρους των Επιμελητηρίων όλης της χώρας, για την επίτευξη του δύσκολου αυτού στόχου μας, να διοργανώνουν, στα γεωγραφικά όρια ευθύνης τους, συσκέψεις με τους συναρμόδιους εμπλεκομένους φορείς, όπως Τελωνεία, Λιμεναρχεία, Ελληνική Αστυνομία, Αυτοδιοικητικές Αρχές, Βουλευτές και τα κατά τόπους αρμόδια Τμήματα Εμπορίου, με σκοπό την απαλλαγή της Ελληνικής Οικονομίας από τη μάστιγα του Παρεμπορίου, καθώς και την προστασία των νομοταγών συναδέλφων και της υγειούς επιχειρηματικότητας.

Ευχαριστώ!»

 

Προηγούμενο Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας για τα Πνευματικά Δικαιώματα, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΑΜΟΥ
Δ/νση: Π. Κουντουριώτη 19
Τ.Κ.: 831 00

Πόλη: Σάμος

Copyright © 2021 Powered by Knowledge A.E

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ