Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Σάμου κου. Γ. Κυριαζή προς τον Κο. Άδωνι Γεωργιάδη Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων αναφορικά με την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστολή Προέδρου Επιμελητηρίου Σάμου κου. Γ. Κυριαζή προς τον Κο. Άδωνι Γεωργιάδη  Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Κο. Δημήτριο – Οδυσσέα Παπαγιαννίδη γ.γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων.    

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, 

Θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για το μέλλον του τόπου μας και των επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται από Covid-19 , σεισμό, προσφυγικό.  

Η μεγάλη αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και των μηχανημάτων εγκαταστάσεων που απαιτούνται για την μεταποίηση και παραγωγή προϊόντων επηρεάζει δυσμενώς τα συμβασιοποιημένα έργα στα προγράμματα Leader.

Η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, που  έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2021 και έχει κορυφωθεί το τελευταίο διάστημα, προκαλεί  σημαντικό πρόβλημα στη αγορά με σημαντικές επιπτώσεις σε βαθμό που να αδυνατούν οι ενταγμένοι στα προγράμματα να υλοποιήσουν τα έργα. 

Έχει καταγραφεί ιδιαίτερα σημαντική αύξηση στις τιμές βασικών υλικών, όπως τα μέταλλα (σίδηρος, χαλκός, ανοξείδωτα, αλουμίνιο), τα πλαστικά (PVC, πολυαιθυλένιο κλπ.), το πετρέλαιο και τα παράγωγά του. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στα παραπάνω υλικά έχουν προκύψει, το τελευταίο εξάμηνο, αυξήσεις της τάξεως από +15% έως + 75% και αντιλαμβάνεστε τη δυσχερή θέση των επενδυτών που προβλέπουν στο έργο τους προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και κτηριακή κατασκευή.

Ως αποτέλεσμα αυτών είναι οι ενταγμένοι στο έργο να καλούνται να ολοκληρώσουν συμβάσεις, που κοστολογήθηκαν με στοιχεία του 2017-2018  και συμβασιοποιήθηκαν τέλη του 2020 με  αρχές του 2021 , χωρίς να έχουν την δυνατότητα να απορροφήσουν τις αυξήσεις αυτές και να οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία και αδυναμία εκτέλεσης ή ολοκλήρωσης των έργων.

Παρακαλούμε όπως εξετάσετε όλα τα παραπάνω και προτείνουμε στην  αύξηση όλων των εγκεκριμένων προϋπολογισμών κατά 20% ώστε να καλυφθούν οι ανατιμήσεις που προέκυψαν το 2021. 

Είμαστε στην διάθεσή σας,

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

 

Σχετικά Αρχεία:

Προηγούμενο Διακήρυξη ηλεκτρονικού Διαγωνισμού Καυσίμων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για το 2022.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΑΜΟΥ
Δ/νση: Π. Κουντουριώτη 19
Τ.Κ.: 831 00

Πόλη: Σάμος

Copyright © 2021 Powered by Knowledge A.E

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ