ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΑΝΣΑΜΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019 ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Σάμος 11/4/2019

 

Εμείς οι Σαμιώτες και Σαμιώτισσες που συγκεντρωθήκαμε σήμερα στην Πλατεία Πυθαγόρα κατά την διάρκεια της Πανσαμιακής Συγκέντρωσης, που πραγματοποιούμε εξ αιτίας της επίσκεψης του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτική κ. Βίτσα στη Σάμο, 

Διαπιστώνουμε

Ότι η κυβέρνηση παρά τη μεγαλειώδη Απεργιακή κινητοποίηση της 7ης Φεβρουαρίου, για τα οξυμένα προβλήματα του προσφυγικού-μεταναστευτικού και της υγείας, μας κοροϊδεύει συστηματικά. Δεν ικανοποιεί τα αιτήματα της πλειοψηφίας του Σαμιακού λαού, των συλλόγων, σωματείων και φορέων, μας εμπαίζει και αδιαφορεί για το ανθρωπιστικό έγκλημα που με την ανοχή της συντελείται στο νησί. Αντ’ αυτού φτιάχνει νέο hotspot παρά τη θέλησή μας. Έχει τεράστια ευθύνη, όπως και κάθε άλλος που στηρίζει τις επιλογές της και την πολιτική αυτή, για τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την Τουρκία και την Ε.Ε. που οδηγεί στον εγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων στο νησί μας, για την εξαθλίωσή τους, για το ότι αργοπεθαίνουν σε ένα νησί και σε μια πόλη με πολλά προβλήματα εξ αιτίας  της έλλειψης υποδομών και των συνθηκών διαβίωσης, για τις σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία.

Το κλείσιμο του hotspot και ο απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα είναι η μόνη λύση που θα φέρει αποτέλεσμα στην εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί, στα προβλήματα που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι αλλά και ο ντόπιος πληθυσμός.

Εκφράζουμε

με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη και τη συμπόνια μας σε αυτούς τους ανθρώπους  που ξεριζωμένοι από τις πατρίδες και τις εστίες τους για τα κέρδη των ισχυρών, είναι θύματα της φτώχειας, των πολέμων και της προσφυγιάς. Δεν ανεχόμαστε άλλο να ζουν μέσα στις λάσπες, το κρύο και τη βροχή, μαζί με τρωκτικά, ευάλωτοι σε ασθένειες και κακουχίες. 

Απαιτούμε εδώ και ΤΩΡΑ : 

•Να κλείσει το hotspot στη Σάμο και τα άλλα νησιά. Να μη δημιουργηθεί νέο hotspot στη Σάμο.

Να απεγκλωβιστούν άμεσα οι πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί με προτεραιότητα στους ασθενείς, στις ευάλωτες ομάδες καθώς και σε όσους ήδη έχει δοθεί άσυλο και παρά τη θέληση τους κρατούνται και παραμένουν «όμηροι» στο νησί. Να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα σε κέντρα με ανθρώπινες συνθήκες και από εκεί σε όποια χώρα επιθυμούν. 

Να μεταφερθούν οι υπηρεσίες ασύλου από το νησί στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου εκεί θα γίνονται οι αιτήσεις τους.

Στη Σάμο να διατηρηθεί μόνο ένας μικρός χώρος υποδοχής, καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπου θα διαμένουν για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την έκδοση πιστοποιητικού υγείας.

•Να καταργηθεί η συμφωνία κυβέρνησης-Ε.Ε.-Τουρκίας που εγκλωβίζει αυτούς τους ανθρώπους στα νησιά μας

Επίσης, διαπιστώνουμε, ότι τα σοβαρά προβλήματα στον τομέα της Υγείας καθημερινά διογκώνονται ενώ η κυβέρνηση δείχνει χαρακτηριστική αναλγησία, αδιαφορεί και κωφεύει. Έχουμε φτάσει στο σημείο να μη καλύπτονται στοιχειώδεις ανάγκες χιλιάδων κατοίκων του νησιού μας λόγω των χρόνιων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Το κλείσιμο της Παιδιατρικής κλινικής λόγω έλλειψης προσωπικού είναι γεγονός. Το νοσοκομείο αντικειμενικά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει καθώς επιβαρύνεται και με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες αφού η κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για δομή υγείας μέσα στο hotspot. Οι εξουθενωμένοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες όλο το 24ωρο προσπαθώντας να εξετάσουν και να νοσηλεύσουν ντόπιους ασθενείς και πρόσφυγες-μετανάστες με σοβαρότατα προβλήματα υγείας, τα οποία επιδεινώνονται με τις συνθήκες που ζουν μέσα στο hotspot. 

Απαιτούμε και διεκδικούμε:

•Να προσληφθούν τώρα παιδίατροι για να λειτουργήσει εύρυθμα η παιδιατρική και μαιευτική κλινική

Άμεση στελέχωση του νοσοκομείου, όλων των μονάδων υγείας στο νησί καθώς και του ΕΚΑΒ. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών

•Δημιουργία ιατρείου μέσα στο ΚΥΤ

•Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους

 

 

 

Προηγούμενο Συγκέντρωσης Διαμαρτυρίας την Πέμπτη 11 Απρίλιου, 18:00 μ.μ στην πλατεία Πυθαγόρα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, εξ’ αιτίας της παρουσίας του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Σάμο

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΑΜΟΥ
Δ/νση: Π. Κουντουριώτη 19
Τ.Κ.: 831 00

Πόλη: Σάμος

Copyright © 2021 Powered by Knowledge A.E

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ