Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Σάμου κυρίου Γεωργίου Κυριαζή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κύριο Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με το νέο πρόγραμμα για τα τουριστικά καταλύματα.

Σάμος, 07/06/2021

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και την οικονομία  από την πανδημία του κορονοϊού COVID – 19 είναι μεγάλες, καθώς και της μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης, από το 2015 και μετά κατέστρεψαν τον τουρισμό.

Παρόλο τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλευρά της Κυβέρνησης με την προκήρυξη νέων προγραμμάτων και επιδοτήσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων, εν τούτοις θα θέλαμε να καταθέσουμε τις παρατηρήσεις μας σχετικά με την ανακοίνωση του Υπουργείου για τη Νέα δράση, προϋπολογισμού 420 εκατομμυρίων ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Η συντριπτική πλειοψηφία των καταλυμάτων του Νομού Σάμου αλλά και γενικά του Βορείου Αιγαίου είναι κυρίως μικρές επιχειρήσεις, ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενοδοχεία λίγων κλινών που λειτουργούν ως οικογενειακές επιχειρήσεις  κατά την σεζόν του καλοκαιριού. Οι επιχειρήσεις αυτές και κυρίως τα ενοικιαζόμενα δωμάτια απασχολούν συνήθως από έναν έως τέσσερεις υπαλλήλους, και πολλά από αυτά λειτουργούν με την βοήθεια μελών της οικογένειας του ιδιοκτήτη. 

Έτσι, όπως αντιλαμβάνεστε για να συγκεντρώσουν οι εν λόγω επιχειρήσεις 1 (μία)  Ετήσια Μονάδα Εργασίας (ΕΜΕ) μισθωτής εργασίας, θα πρέπει να απασχολούν τουλάχιστον 4 εργαζομένους για το διάστημα λειτουργίας τους (έως 4 μήνες). Σύμφωνα λοιπόν με το συγκεκριμένο όρο που έχει τεθεί για το νέο πρόγραμμα και τον οποίο πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις, ουσιαστικά δεν μπορεί να συμμετάσχει το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων του κλάδου καθώς δεν συμπληρώνεται η μια Ετήσια Μονάδα Εργασίας (ΕΜΕ).

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, σας παρακαλούμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να τροποποιηθούν οι όροι του προγράμματος και να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των καταλυμάτων των νησιών μας.

Είμαστε στην διάθεσή σας.

 

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου

Γεώργιος Α. Κυριαζής

 

 

 

Προηγούμενο Αποστολή διακήρυξης συνοπτικού διαγωνισμού ανάθεσης παροχής υπηρεσιών Τεχνικού Ασφαλείας και Ιατρού Εργασίας για τις ανάγκες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΑΜΟΥ
Δ/νση: Π. Κουντουριώτη 19
Τ.Κ.: 831 00

Πόλη: Σάμος

Copyright © 2021 Powered by Knowledge A.E

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ